Hoppa till innehåll
Hem » Måleriblogg » Måla med miljövänlig färg.

Måla med miljövänlig färg.

  Måla med miljövänlig färg Hur hållbar är egentligen den färg som marknadsförs som miljövänlig i färghandeln? Åsikterna varierar på den punkten. För att en färg ska kategoriseras som miljövänlig krävs det egentligen bara att den är vattenlöslig.

  Den vanligaste väggfärgen som säljs i Sverige, akrylatfärg eller plastfärg, är vattenlöslig men innehåller en rad andra ämnen och tillsatser som inte alltid kan anses vara miljövänliga. Basen består till exempel ofta av fossil olja, en ändlig resurs som vanligtvis inte kopplas samman med ”miljövänliga” produkter. Dessutom innehåller den tillsatser som mjukgörare, konserveringsmedel och filmbildare (en substans som gör att färgen stelnar och bildar en hinna). Alcro har dock produkter med biobaserat material i sig.

  Hårda krav på miljövänlig färg Men kan vi verkligen ställa så höga krav på färger att de inte får påverka hälsan eller klimatet överhuvudtaget? Är det möjligt att tillverka en färg som är verkligt miljövänlig samtidigt som den fäster och ser bra ut (vilket trots allt är anledningen till att vi målar våra väggar)? Svaret på dessa frågor är komplexa, men det finns traditionella färgtyper som åtminstone är skonsammare för miljön och hälsan än plastfärg. Här tar vi en titt på några alternativ för de som vill måla lite mer klimatsmart.

  Linoljebaserad färg: Linoljefärg används traditionellt på snickerier och möbler inomhus men fungerar även på väggar både inomhus och utomhus. Målning med linoljefärg är lite mer utmanande än med vanlig färg eftersom den måste appliceras i ett mycket tunt lager. Med rätt förberedelser och lite övning kan det dock göras framgångsrikt. Linoljefärg är vanligtvis fri från tillsatser och tillverkas dessutom av naturliga, icke-fossila ämnen från naturen. Den kan avge en viss lukt när den torkar, men är helt ofarlig.

  Äggoljetempera: Även äggoljetempera kan användas för att måla möbler, snickerier och väggar. Äggoljetempera använder både ägg och linolja och skapar tillsammans en hållbar yta som reflekterar ljuset på ett tilltalande sätt.

  Kalkfärg och slamfärg: Kalkfärg och slamfärg är ytterligare två miljövänliga alternativ. Kalkfärg, gjord av kalk, vatten och pigment, är andningsbar och antibakteriell. Slamfärg, som tillverkas av vatten, mjölklister, pigment och såpa, ger en unik textur och har naturliga isolerande egenskaper.

  Nya produkter I takt med att utvecklingen framskrider och miljömedvetenheten ökar har stora färgtillverkare insett behovet av att skapa en färg utan fossila tillsatser och andra kemikalier, samtidigt som den bibehåller hög kvalitet som professionella målare vill arbeta med. Vi jobbar tätt ihop med Alcro och dom har under flera års tid tagit fram miljöriktiga produkter inom spackel & färg.

  Vi som målare i Åkersberga håller oss konstant uppdaterade om de senaste trenderna inom miljövänliga färger och strävar som företag efter att bidra till en bättre miljö genom att minska transporter, sortera avfall, minimera användningen av engångsartiklar och återanvända det som går att återanvända, med mera.