Hoppa till innehåll
Hem » Måleriblogg » Hur Målar man en fasad?

Hur Målar man en fasad?

  Att måla om en fasad kan vara ett stort projekt, men med rätt förberedelse och metoder kan det vara en givande upplevelse. Här är en komplett steg-för-steg-guide för att måla om en fasad. Tänk på att vi som ett måleriföretag i Åkersberga har erfarenhet av att måla om hundratals fasader i alla olika former och typer. Så tveka inte att kontakta oss om det är något ni undrar över.

  1. Inspektion och Förberedelse:
  Inspektera fasaden noggrant för att upptäcka eventuella skador eller problem som behöver åtgärdas, såsom sprickor, fukt eller lös färg. Ta reda på vad fasaden tidigare målats med för typ av färg. Detta är mycket viktigt. Slamfärg kan till exempel endast målas över med slamfärg.

  Reparera skador genom att fylla i sprickor med lämplig spackel och byt ut skadade trädetaljer om det behövs.

  2. Rengöring:
  Tvätta fasaden för att avlägsna smuts, mögel och annan ansamling. Använd antingen en högtryckstvätt eller skrubba ytan för hand beroende på fasadens material.

  3. Avlägsna Färg och Slipa:
  Om det finns gammal färg som flagnar eller är i dåligt skick, använd en målartvätt eller avfettningsmedel för att ta bort den.

  Slipa ytan jämn för att förbättra fästet för den nya färgen. Använd grovt sandpapper för att ta bort ojämnheter och slutför sedan med fint sandpapper för en slät yta. Grundolja alla trärena partier.

  4. Grundmålning
  Applicera en grundfärg för att förbättra fästet mellan dem gamla färgen och den färgen. Välj en grundfärg som passar fasadens material och färgtyp.

  5. Val av Färg:
  Välj en högkvalitativ utomhusfärg som är lämplig för fasadens material och underliggande färgtyp. Överväg att använda en färg med skydd mot UV-strålning för att förhindra blekning.

  6. Maskering och Skydd:
  Skydda omgivande ytor, fönster och dörrar med maskeringstejp och täckmaterial för att undvika att färgen hamnar där den inte ska.

  7. Måla Fasaden:
  Använd en högkvalitativ pensel eller rulle för att applicera färgen. Måla i jämna och långa drag för att undvika pensel- eller rullmärken.

  Måla en sektion åt gången och se till att färgen täcker jämnt. Låt varje sektion torka ordentligt innan du går vidare till nästa. Måla ej i solljus.

  8. Andra Färglager:
  Efter att den första färglagret har torkat helt, överväg att applicera ett andra lager för att säkerställa en hållbar och jämn yta.

  9. Städning och Avslutning:
  Rengör penslar och rullar omedelbart efter användning. Ta bort maskeringstejp och täckmaterial när färgen har torkat helt.

  Beundra det färdiga arbetet och njut av den förnyade fasaden!

  Att måla om en fasad kräver tid och tålamod, men med noggrann förberedelse och rätt teknik kan du förvandla ditt hem och ge det ett fräscht utseende. Många personer väljer att ta in proffsmålare för ett sådant här projekt. Om ni känner att detta med att måla om er fasad blir ett för stor projekt. Så kommer vi gärna ut och tittar på det och ger er ett offertförslag. Våra målare i Åkersberga kan fasadmålning.